2011. február 18., péntek

A német légiforgalom irányító vállalat MEGA segítségével csökkenti informatikája komplexitását

A Deutsche Flugsicherung GmbH (DFS) koordinálja Németország teljes légiforgalmát, amely napi szinten közel tízezer járatot jelent. Évi hárommillió járatával Németország rendelkezik a legnagyobb forgalomsűrűséggel Európában, így az ezt támogató informatikai rendszernek hatékonynak, biztonságosnak, ugyanakkor kiemelkedően megbízhatónak kell lennie. Miután informatikai infrastruktúráját évekig fejlesztette, a DFS úgy döntött, hogy részt vesz egy vállalati architektúra programban annak érdekében, hogy informatikai erőforrásai még inkább megfeleljenek a működés szükségleteinek. A cég a MEGA Suite-ot választotta a vállalati architektúra programhoz abból a célból, hogy segítse a cég összetett, ezen felül néhány átfedésben lévő komponenssel is rendelkező IT környezetének dokumentálását, megértését és kezelését.

 

Az architektúra menedzsment kezdeményezés indulása
Az architektúra menedzsment program egyik fő célja az volt, hogy a heterogén informatikai környezetet átláthatóbbá tegye, amellyel egyúttal a rendszer működtetése egyszerűbbé és költséghatékonyabbá válik. A cég informatikai rendszerei és alkalmazásai komplexitásának és sokféleségének csökkentése segítené a DFS-t annak megoldásában, hogy minden rendszere naprakész, biztonságos legyen, továbbá az IT infrastruktúra más részeivel is összhangba kerüljön. A DFS a számos vezető forgalmazó által kínált vállalati architektúra megoldásokat meghatározott kritériumok szerint értékelte, majd a MEGA mellett döntött, amely megfelelt elvárásaiknak.

A grafikus megjelenítés segíti a megértést
A projekt első fázisának célja a meglévő informatikai környezet feltérképezése volt. A MEGA azon tulajdonsága, miszerint minden komponensről átláthatóan strukturált, érthető áttekintést képes nyújtani, nagyon hasznosnak bizonyult.

Kis lépések az optimalizálás útján
A vállalat speciális tevékenysége miatt az informatikai környezet optimalizálását nagy gondossággal kellett végrehajtani. A nehézséget az jelentette, hogy a cég néhány különlegesen speciális rendszert is használ, amelyek nem könnyen standardizálhatóak.

IT irányítás: racionalizált informatika
A program még egy további eredményt hozott a DFS számára a költségmegtakarításon és a rendszer működésének optimalizálásán felül. Az újonnan megalapozott IT irányítás csökkentette azt a kockázatot, amelyet a különböző szervezeti egységek izolált informatikai fejlesztései jelentettek. A széleskörű modellezés és a konzisztens IT irányítás kombinációja megakadályozza az IT infrastruktúra széttagolódását, és biztosítja, hogy a vállalat hatékonyabban képes azt kezelni. Ez a teljesítmény felgyorsult fejlődést és más program előnyöket is eredményezett.