2011. január 31., hétfő

Navigáció a munkafelületen - További lehetőségek

Diagramok elérése

A Diagrams (Diagramok) navigátor jeleníti meg az adatbázisban tárolt diagramokat (modelleket) típusaik szerint.

A diagram tárolja a grafikus eszköz által létrehozott rajzokat (ábrákat), mint például a folyamatábrák és a szervezeti ábrák.

 
A diagramok megnyitásához kattintsunk duplán a megfelelő ikonra.

A diagram a diagram ablakban nyílik meg.

A diagram ablak használata
A diagramok a munkafelület fő ablakában nyílnak meg.

A diagramot elkülöníthetjük a munkafelülettől.
A diagram elkülönítéséhez és önálló ablakban való megnyitásához kattintsunk duplán a diagram nevének megfelelő fülre.

A külön ablakban megnyitott diagramok visszahelyezhetőek. Ehhez:

A diagram eszköztárban válasszuk ki a View (Nézet) menüpontot, majd kattintsunk a Reopen in Main Space (Újranyitás a fő ablakban) pontra.

Ez a parancs nem látható, ha az Always open diagrams in new window (Diagramok megnyitása mindig új ablakban) opció nincs bejelölve (Tools/Eszközök > Options/Opciók >Workspace/Munkafelület)
A módszertan követése
A Methodology (Módszertan) navigációs ablak segítségével kezelhetőek a projekt megközelítésünk formalizálása során használt fogalmak. Ez az ablak megjeleníthető vagy eltűntethető a MOKA Methodology Support (MOKA Módszertani támogatás) opció kijelölésével vagy szabadon hagyásával (a munkafelületről Tools/Eszközök > Options/Opciók > Modeling and Methods Regulations/Modellezési és módszertani szabályok útvonalon érhető el).

Projekt módszertan és összefüggés
Minden projekttípus leírható egy módszertannal. A módszertan megvalósítási módot kínál az adott projekt típushoz, amely leírható a bejövő és kimenő termékekkel éppúgy, mint az egyes fázisokkal, amelyek a projekt módszertanának előrehaladását részletezik. Minden egyes fázis önmagában leírható egy módszertan segítségével.

A módszertan cselekvések sorozatából áll, amelyek révén elérhető a kitűzött cél. A módszertan fázisok sorozataként írható le.

A fázis olyan operatív tevékenység, amely részt vesz a projekt megközelítésben meghatározott termékek létrehozásában. Ez lehet az előállításhoz, a jóváhagyáshoz, az átadáshoz kapcsolódó tevékenység.

Példa:
- Üzleti folyamatok modellezése
- Alkalmazás modellezés

A Project Context (Projekt összefüggések) mappa is lehetővé teszi számunkra a módszerek csoportosítását projekt összefüggések szerint.

A módszerek projekt összefüggés alapján történő csoportosításához:

1. Kattintsunk jobb gombbal a Project Context (Projekt összefüggés) mappára és válasszuk a New/Új> Project Context/Projekt összefüggés gombot.



2. Nevezzük el a projekt összefüggést és kattintsunk az OK-ra.
3. Az új projekt nevének megfelelő mappa létrejön a mappalistában.

A létrehozott könyvtárba a projekt típusokat, termékeket/leszállítandókat és módszereket drag-and-drop (fogd-és-húzd) segítségével helyezhetjük el.

Projekt típus
A projekt típus a szervezeten belül végrehajtott projektek típusát jelöli.

A projekt típusa határozza meg projekt tipológiáját, mint például az üzleti folyamatok leírása, alkalmazások feltérképezése vagy fejlesztése, stb. A projekt típus egy vagy több módszer alkalmazásával vezethető be.

Példák:
- Üzleti folyamatok modellezése
- Alkalmazás erőforrás modellezés
- Alkalmazásfejlesztés
- Alkalmazás integráció