2010. november 15., hétfő

Zachman keretrendszer

A Zachman Framework ™

Az Enterprise Architecture Framework (vállalati architektúra keretrendszer, EA) illetve más néven a Zachman Framework fogalmát John Zachman alkotta meg 1987-ben, majd Sowa terjesztette ki 1992-ben (Sowa and Zachman 1992). Vállalatokra vonatkoztatva a keretrendszer a vállalatokat leíró ábrázolások osztályozására és szervezésére szolgáló logikai struktúra, amely egyaránt jelentős a vállalatirányítás, valamint a vállalati rendszerek fejlesztése szempontjából.

Hogyan néz ki a Zachman Framework? A Zachman Framework egy 30 cellából álló mátrix, minden egyes cella a vállalat egy-egy dimenziójára vagy perspektívájára összpontosít.

A sorok gyakran a rendszerfejlesztési folyamatba bevont absztrakciós szintet jelentik, míg az oszlopok a ciklus különböző perspektíváit jelenítik meg. Bár ezek a sorok igazán különböző dimenziók, mindegyik megbontási és megvalósítási szintet jelöl, továbbá különböző absztrakciós szinteket kezel.


Zachman és követői létrehoztak egy szabálygyűjteményt az eredeti keretrendszer értelmezéséhez és használatához (lásd Bruce, 1992). Ezeket a szabályokat a következők szerint foglalhatjuk össze:

1. szabály: Az oszlopoknak nincs meghatározott sorrendje. Egyik sem fontosabb a másiknál, azonban amennyiben egyikükre összpontosítunk, annak jelentős hatása lehet a gyakorlatban.
2. szabály: Minden oszlop egy egyedi modellt képvisel.
3. szabály: Minden oszlop egyedi, bár mindegyik kölcsönös kapcsolatban áll a másikkal.
4. szabály: Minden sor egy egyedi perspektívát jelenít meg.
5. szabály: Minden cella egyedi (egyik tétel sem jelenhet meg egynél több cellában).
6. szabály: A sor perspektívájából nézve minden sor egy teljes modell.
7. szabály: A logika rekurzív (ismétlődő lépésekből álló műveletsorozaton alapuló) és általános.

 

A Zachman Framework előnyei
“Négy nyomós érv szól az architektúra mellett: "Összehangolás", "Integráció", "Változás," és "rövidebb Time-to-Market (piacra jutás átfutási ideje)”.

- Gondolt ön már arra, hogy a rendszerek által előállított információ összhangban van-e a menedzsment igényeivel és indokolja-e a rendszerhez rendelt források elköltését?
- Gondolkodott-e ön már azon, hogy a vállalat adatai ugyanazt jelentik mindazok számára, akik használják azokat, illetve hogy az üzeneteket költség-hatékony módon küldhetjük vagy fogadhatjuk napszaktól, illetve attól függetlenül, hogy az év melyik napján történik ez, és hogy az üzleti szabályokat egységesen érvénybe léptethetjük a teljes vállalatra?
- Gondolt ön már arra, hogy vajon a vállalati változások végrehajthatóak-e minimális idő- és költségráfordítás és működésbeli zökkenők mellett?
- Gondolt ön már arra, hogy az IT-vel igény szerint "szokásos" bevezetések is végrehajthatóak, amellyel a piacra kerülés átfutás ideje minimálisra csökken?

“Amennyiben a fenti kérdések bármelyike felmerült már önben, akkor biztosan ARCHITEKTÚRA előtt áll, ugyanis architektúra nélkül a fenti leírtak EGYIKE SEM hajtható végre.”
Az architektúra egy eszköz. Nagyságrendekkel több pénzt és időt takaríthat meg, de az architektúrába be kell fektetni azért, hogy megtehessen valamit, amelyre másként nem lenne képes, vagyis nevezetesen a következőket: "Összehangolás", "Integráció", "Változás," "Tömeges testre szabás".
John Zachman

A modellezési technikák a vállalat eszközei hatékony kezelésének legjobb módját jelentik. A határozott modellezési megközelítések sokféle modellezési eszközt igényelnek, amelyek képesek lefedni a teljes vállalati architektúrát. Ezért nem mindig könnyű megmondani, hogy adott esetben melyik modellezési technikát érdemes alkalmazni. Az üzleti és informatikai szervezők által modellezés közben leggyakrabban feltett kérdés: “Hol is kezdjem?”. Az általános válasz szerint nincs kezdőpont, ezt a projekt során kell meghatározni. Ez a megállapítás azonban általában inkább nehézséget, mint segítséget jelent a modellezők számára.

A Zachman Framework határozott választ ad a következő kérdésekre: a vállalati architektúra összetett aspektusaihoz globális nézőpontot biztosítva egy olyan navigációs eszközt kínál, amely a vállalati modellezők számára kiinduló pontként és egyben iránytűként szolgál. Ezen felül olyan eszközt nyújt, amelynek segítségével az üzleti és informatikai szervezők vállalatuk stratégiájával összhangban lévő, rugalmas, konzisztens információs rendszert építhetnek.

A Zachman Framework sikeresen alkalmazható eszköz a projekt működési területének definiálására, a projekt teljességének ellenőrzésére, valamint oktató eszközként a vállalati működésfejlesztők részére ajánlható.